22/11/63 - Stephen King (Kitaplık)


Hayranı olduğum ve en sevdiğim yazar diyebilirim Stephen King için. 22/11/63, yazarın son çıkardığı kitap (En azından Türkçeye çevrilen son kitabı). 2009 - 2010 yıllarında yazmış ama kitabın sonuna eklediği nota göre, 1972 de başladığını fakat o zamanlar tam gün ders verdiği için projeyi rafa kaldırmak zorunda kaldığını söylüyor. 

Kitabın konusunu merak ediyorsanız ön ve arka kapağına bakmanız yeterli. Ön tarafındaki resimde Kennedy'nin suikaste uğrayıp öldürüldüğü yazarken, arka tarafında ise suikastten sağ kurtulduğu yazmaktadır. 22/11/63, eğer zaman yolculuklarını seviyorsanız tam size göre bir kitap. 

Jake Epping,  lisede edebiyat öğretmenidir. Bir gün öğrencilerinin yazdığı kompozisyon ödevlerini değerlendirirken Harry adındaki öğrencisinin kompozisyonundan çok etkilenir. Harry'nin yaşı diğer öğrencilerinden epey büyüktür. Ve aynı zamanda okuduğu okulda hademelik yapmaktadır. Kompozisyonda yazılanlara göre, Harry'nin babası alkoliktir ve küçükken onu sakat bırakmıştır. Ayrıca annesi ve kardeşlerini de cinnet geçirerek öldürmüştür. 

Bu sırada okullar tatile da girmek üzeredir. Jake Epping ödevlere not verdikten sonra okuldaki son kontrollerini yapar. Tam binadan ayrılmak üzereyken, o civarda lokantası olan aşçı dostu Al Temleton arar ve onu hemen lokantaya çağırır. Al'ın bir kaç günde yaşlanmış olduğunu görür. Uzun bir sohbetin ardından, Al Jake'e, lokantanın kilerinde bir solucan deliği keşfettiğinden bahseder. Bu delik 1958 yılına açılmaktadır. İlginç şekilde her yolculuğundan geri döndüğünde kendisini aynı tarihte ve aynı saatte bulur. Yıllarca orada dursa bile bu böyledir. Çünkü gerçek Dünya'da geçen zaman en fazla iki dakika sürmektedir. Al, çok hasta ve yaşlı olduğunu söyleyerek ondan zamanda yolculuk yaparak 1963'deki Kennedy suikastini durdurmasını ister. Jake, başlarda tereddüt etse de Al'ın zorlamalarından ötürü kabul eder. Ama Jake'in asıl istediği, yaşlı öğrencisi Harry'nin ailesini kurtarabilmektir. Bu iş hiç de düşündüğü kadar da kolay olmayacaktır. Çünkü 1958 yılından 1963 yılına kadar gerçek Dünya'ya geri dönemeyecektir. Üstelik önlemesi gerek bir de cinayet vardır. Bu sorunlar yetmezmiş gibi geçmiş de asla değişmek istemez. Yazarın tabiriyle, çarkın dişlilerinde onu ezmek ister. Yapılan her değişiklik, cezasını ona misliyle ödetir. Ama o Kennedy'yi ve Harry'yi kurtarmayı kafasına koymuştur.

Okuduğum en etkileyici kitaplardan birisi. Bu kitabında bütün ustalığını konuşturmuş, ünvanının hakkını vermiş Stephen King. Çok sürükleyici, sıkılmadan okuyacağınız bir kitap. Okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. Eğer okursanız, kitabın harika kurgusunu, King'e ait şahane benzetmeleri ve tasvirleri göreceksiniz. Neden bu kadar övdüğümü o zaman anlayacaksınız. Bana hak vereceğinizden eminim :) iyi okumalar.. 

A.Kemal Ünsaçan
04•IX•12


0 yorumlama:

Yorum Gönder

YORUMUNUZU YAZARKEN LÜTFEN ŞUNLARA DİKKAT EDİN;

• Anlaşılır bir türkçeyle yazmaya dikkat edin. (Türkiye'de yaşamamıza rağmen
böyle bir kural koymuşsam varın gerisini siz düşünün. Ben düşünmekten bıktım artık)
• Hakaretvari argo yorumlarda bulunmayın. (Hiç hazzetmem)
• Yorumunuzun konu ile alakalı olmasına dikkat edin. (E lütfen!)
• Yorum Formunu doldurduktan sonra,
Profil Seç -> ADI/URL bölümüne bir şeyler yazın ki körebe oynamak zorunda kalmayalım.
• En önemlisi, samimiyetle laubaliliği birbirine karıştırmayın.
• Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir.
• Şimdi buyrun, can kulağıyla sizi dinliyorum.