Zor Yıllar-Charles Dickens


"Kırmızı tuğlaların kentiydi. Ya da dumanla küller izin verseydi, kırmızı tuğladan bir kent olacaktı. Şimdi ise bir yerlinin boyalı suratı gibi kırmızı siyahtı. Fabrikaların ve yüksek bacaların kentiydi. Dumanlar, bacalardan sayısız yılanlar gibi yükselip birbirine dolanıyor, hiç çözülmüyordu...  Kapkara bir kanalı,  kötü kokulu, mor boyalı suların aktığı bir nehri, pencerelerinden bir yığın gürültünün yayıldığı fabrika binaları, deli bir filin başını sallaması gibi inip kalkan buhar pistonları vardı. Birbirine benzeyen bir iki büyük caddeyle, birbirine benzeyen bir yığın küçük sokakta, birbirine benzeyen bir yığın insan, aynı saatte gider gelir, sokaklarda aynı sesleri çıkarır, aynı işi yaparlardı. Her günleri bir diğerine benzer, her yılları bir öncekiyle bir sonrakinden farklı olmazdı."

Charles Dickens bu tasviriyle okurlarında bir tepeden Coketown şehrini seyrediyorlarmış gibi bir izlanim uyandırıyor. Olayların kurgusu ve gerçekliği, aynı zamanda onu okurlara aktarması sizi tam anlamıya kitabın içine çekiyor. 

Zor Yıllar kitabı 1854 yılında yazılmış. Yazar, o dönemlerde sanayinin ve makineleşmenin getirisi olan, bir dönem kendisininde aralarında bulunduğu işçi sorunlarından ve toplumda meydana gelen zengin ve fakir sınıf ayrımından bahseder. Bay Gradgrind, ünlü bir beyefendidir. Her şeyi mantık ve sayısayal değerler çerçevesinde çözümler. Kendi okullarındanda bunun eğitimini verir. Gradgrind, kızı Louisa'yı ve oğlu Tom'u böyle yetiştirir. Kendince yaptığının doğru olduğunu düşünür ama kızı ve oğlu çocukluklarını elinden aldığı için babalarına öfke duyarlar. Yine bir beyefendi olan ve Gradgrind'in dostu olan Bounderby, Tom'u işe alır. Bounderby banka işletmektedir. Tom da babasından ve eğitim sisteminden kurtulmak için bu işi seve seve kabul eder. Serbest kalıca kötü alışkanlıklar kazanır. Kızı Louisa'da evlenme çağına gelmiştir. Aralarında otuz yaşın önemli bir sorun olmadığını düşünen babası, kızını Bounderby ile evlendirir. Kızı sırf kardeşinin yanında olabilmek için bu teklifi kabul eder. İyi huylu Louisa kardeşinin yqptıklarını öğrenir ve buna göz yumar. Hayatta, babasının sayılarından başka bir şey görmemiş olan Louisa, Bounderby'nin yanına iş için gelen genç Harthouse'e gönlünü kaptırır. O sıralardada Bounderby'nin bankası soyulur ve suç Stephen Blackpool adında bir işçinin üstüne kalır. Blackpool şehir dışındadır ve suçsuz olmasına rağmen başına ödül koyulur. Zenginlerin acımadan fakirleri ve işçileri ezdiği yıllar, Zor Yıllar olarak anlatılır. Yazar her açıdan kendini alkışlatan bir eser ortaya çıkarmış. Eski ama hâlâ ölümsüz bir kitap. Charles Dickens kitabın son satırlarında da okurlarına seslenir;

"Bizim yaşamımızda da benzeri olaylaın olup olmayacağı bize kalmış. Gelin, yaşamı oluruna bırakalım!

Şöminelerimizin karşısında oturmuş, ateşimizin sönmesini izlerken, yüreğimizin yükü daha hafif olacaktır."

YAKALADIĞIM GÜZEL CÜMLELER










2 yorumlama:

Abdul-Wahab Adil dedi ki...

Selam, bu kitabı Türkçe elektronik kitap olarak nerede bulurum? Yurt dışında olduğum Için bulamıyorum. Internette aradım ancak bulamadım. Benim Için bulursanız size minnettar olacağım.

akunsacan dedi ki...

Üzgünüm, bu sıralar fazlasıyla meşgulüm. Ama arasam bile bulabileceğimi sanmıyorum. Hangi dilde arıyorsunuz bilmiyorum fakat malesef ki Türkiye'de e-kitap fazla yok. Bence siz ingilizcesini, ya da hangi ülkedeyseniz oranın diliyle arayın.

Yorum Gönder

YORUMUNUZU YAZARKEN LÜTFEN ŞUNLARA DİKKAT EDİN;

• Anlaşılır bir türkçeyle yazmaya dikkat edin. (Türkiye'de yaşamamıza rağmen
böyle bir kural koymuşsam varın gerisini siz düşünün. Ben düşünmekten bıktım artık)
• Hakaretvari argo yorumlarda bulunmayın. (Hiç hazzetmem)
• Yorumunuzun konu ile alakalı olmasına dikkat edin. (E lütfen!)
• Yorum Formunu doldurduktan sonra,
Profil Seç -> ADI/URL bölümüne bir şeyler yazın ki körebe oynamak zorunda kalmayalım.
• En önemlisi, samimiyetle laubaliliği birbirine karıştırmayın.
• Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir.
• Şimdi buyrun, can kulağıyla sizi dinliyorum.