Bayramdan izlenimler


Öncelikle herkesin kurban bayramı mubarek olsun. Bu yazımda Bayram gözlemlerimden bahsedeceğim.

İsterseniz önce düne dönelim. Bayramın en güzel şeylerinden biridir bayramlıklar. Tüm aile toplanır, doğru mağazaları gezmeye. Çocukların yüzünde kocaman bir gülümseme bayramlık almaya gidiliyor. Eğer bayramlık giysi alışverişini arefe gününe bıraktıysanız mağazaya girince direk kuyruğa girin. Sizin birşey almanıza gerek yok. Zaten o kuyruk o kadar uzundur ki, siz sıraya girince bütün marketi dolaşıyorsunuz. Beğendiklerinizi yolda seçersiniz. :)

Sonra bir markete girilir. Bayram sebebiyle, markete girince şeker satan amcalar direk görülür zaten. Sıkı bir pazarlığın ardından şekerler alınır, poşetlere koyulup tartılır. Etiketide yapıştırdıkmı tamamdır, şimdi bir de kasanın kuyruğunda beklemek lazım.Ama olsun, bayrama doğru her şey güzeldir.

Sonra eve gidilir. O kadar alışverişin ardından havada iyice kararmıştır. Yemekler yenir. Sonrasındaysa bayram namazına uykulu gitmemek için herkes doğru yatağa. Çocuklar ayakkabılarını, büyükler umutlarını başucuna koyarak derin bir uykuya dalar.

Sabah olmadan uyanır aile. Kalkılır, dün büyük zorluklarla alınan bayramlıklar giyilir. Sonra camiye, bayram namazına gidilir.

Cami dolmadan erkenden gidilir. Hoca daha namaza durmamıştır. Neden bilmem ama her bayram namazına gittiğimizde Güneş hep gözüme gelir.Beni çocukluğumdan beri, Güneş'ten gelen bu sımsıcak anı karşılar camide. Sonra Hoca bayram namazının nasıl kılınacağını anlatarak namaza geçer. Farklı bir mutluluk içinde namaz kılınır. Hoca hutbe okuduktan sonra camiden ayrılınır. Sonra geçmiş akrabaları ziyaret için kabristanlara gidilir. Ahirete göç etmiş akrabaların ruhuna bir fatiga okuduktan sonra evlere gidilir. Eğer mümkünse bir kaç akraba tek bir hanede toplanır. Eski düşünülmezdir hiç. Kırgınlıklar, küzlükler hep dünde kalmıştır. Bu gün bayram, tüm akrabalar sarılır birbirine. Küçükler büyüklerin ellerinde, büyükler küçüklerin gözlerinden öperek ceplerine küçük bir harçlık sıkıştırıverirler.

Sonra hep birlikte kahvaltı yapılır. Kahvaltıdan sonra kurbanlar kesilir. Ben bu sene kurban bayramında kurbanın kesikmesini izleyemedim. Çünkü aldığımız bir kararla ihtiyacı olan insanlar için Afrikaya gönderdik. Allah(c.c) kestiğiniz kurbanları kabul etsin. Bayramınız mubarek olsun. Bu güzel günlerin kıymetini bilmek dileğiyle...


0 yorumlama:

Yorum Gönder

YORUMUNUZU YAZARKEN LÜTFEN ŞUNLARA DİKKAT EDİN;

• Anlaşılır bir türkçeyle yazmaya dikkat edin. (Türkiye'de yaşamamıza rağmen
böyle bir kural koymuşsam varın gerisini siz düşünün. Ben düşünmekten bıktım artık)
• Hakaretvari argo yorumlarda bulunmayın. (Hiç hazzetmem)
• Yorumunuzun konu ile alakalı olmasına dikkat edin. (E lütfen!)
• Yorum Formunu doldurduktan sonra,
Profil Seç -> ADI/URL bölümüne bir şeyler yazın ki körebe oynamak zorunda kalmayalım.
• En önemlisi, samimiyetle laubaliliği birbirine karıştırmayın.
• Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir.
• Şimdi buyrun, can kulağıyla sizi dinliyorum.