Kitaplık isimli makalem de, okuduğum ve beğendiğim kitapları buradan paylaşacağım diye bahsetmiştim. İşte başlıyorum :) "Simyacı"
Aslında bu kitabı okuyalı epey zaman geçti. Son okuduğum kitaplar içinde en çok bunu beğendiğim için de yazı dizisine bununla başlıyorum.
Kitap, ispanya da çobanlık yapan bir gencin başından geçen olayları anlatıyor. Bu genç bir gün rüyasında Mısır da, piramitlerin yanında bir hazine olduğunu görür. Kahinlerin de rüyasını tasvir etmesinden sonra sürüsünü satar ve Mısır'a doğru yola çıkar. Yolda başına bir sürü olay gelir, farklı dinlerde ve farklı dillerde insanlarla tanışır. Kimisi ona yardımcı olurken kimisi de onu soyar. Ama o yoluna devam eder ve hayat hakkında çok şey öğrenir.
Benim bu kitap da öğrendiğim, harika bir kadercilik anlayışıdır. Genç çobanın bir hedefi vardır ve ona ulaşmak ister. Ama kaderinde ne varsa onu yaşıyor ve ondan kaçışı yoktur. O buna yolundaki işaretleri izlemek diyor. Kimisi buna mektup diyor kimisi de menkıbe . Ama ortak dil aynı, hepsi kaderden bahsediyor. Herkes menkıbesinde ne yazıyorsa onu yaşıyor. İşaretleri izleyerek yoluna devam eden gencin hikayesinin anlatıldığı eserin son sayfalarında bu anlayış kendini tamamen ifşa ediyor.
Çoğu kişi bu kitabı okumuştur ama merak edenler için söyleyeyim. İspanya dan yola çıkar ve hazinesinin peşinden piramitlere kadar ulaşır. Birde bakar ki ortada hazine falan yok. Yetmezmiş gibi oradaki bir kabileden de temiz bir dayak yer ve soyulur. En sonunda burada ne aradığını sorarlar. Başından geçenleri anlatır. Bunun üzerine kabilenin reisi, kendisinin de böyle bir rüya gördüğünü, rüyasında ispanya'da bir ağacın altında bir hazine gördüğünü ama onun kadar aptal olmadığı için aramaya çıkmadığını söyler. Genç çoban bunları dinlerken her şeyi anlar ve yolculuğunun manasını anlar. İspanya'ya geri döner ve kabile reisinin bahsettiği yerdeki (kendi evinin bahçesinde) hazinesine kavuşur.
Kemal Ünsaçan
04•IX•12
Bu arada, kitap da hoşuma giden satırlar;
0 yorumlama:
Yorum Gönder
YORUMUNUZU YAZARKEN LÜTFEN ŞUNLARA DİKKAT EDİN;
• Anlaşılır bir türkçeyle yazmaya dikkat edin. (Türkiye'de yaşamamıza rağmen
böyle bir kural koymuşsam varın gerisini siz düşünün. Ben düşünmekten bıktım artık)
• Hakaretvari argo yorumlarda bulunmayın. (Hiç hazzetmem)
• Yorumunuzun konu ile alakalı olmasına dikkat edin. (E lütfen!)
• Yorum Formunu doldurduktan sonra,
Profil Seç -> ADI/URL bölümüne bir şeyler yazın ki körebe oynamak zorunda kalmayalım.
• En önemlisi, samimiyetle laubaliliği birbirine karıştırmayın.
• Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir.
• Şimdi buyrun, can kulağıyla sizi dinliyorum.