Göz Görmeyemi Yarar, Görmemeye mi?

Size çok basit bi soru sormak istiyorum. Göz görmeye mi yarar yoksa görmemeye mi?

Hiç şüphesiz insanların en değerli duyu organıdır göz. Bizi dış dünyaya bağlayan kusursuz bir pencere gibidir. Renkleri resimleri en önemlisi ışığı görmemizi sağlar. Kısacası, gözler bizim hayat damarımızdır.

Gözün görevleri nelerdir bir düşünelim. Elbette dış dünyayı görmek. Peki bu gerçektende böyle mi? Gözlerimizle her şeyi görebilirmiyiz? Bir görme engellinin normal bir insandan daha hassas duyuları olduğunu hiç farketiniz mi? 

İnsanlar dış dünyayı algılamak için duyu organlarıyla donatılmıştır. Bu dünyada yaşayabilmek için; gözler görür, kulaklar duyar, burun koklar, ten dokunarak hisseder, ağız ise iletişim kurar ve tat alır. Bu organların hepsi beyine bağlıdır. Hissettiklerini beyine ulaştırır ve beyinde bunu yorumlar.

Ama bence gözün kendine ait bir beyni vardır. Çünkü, göz birşey gördüğü zaman beyin fazla düşünmez. Gözün gördükleriyle karar verir. Ama diğer duyu organlarında durum böyle değildir. İnsanlar duydukları karşısında düşünür ve gerçek beyinde bunu gerçekten yorumlar. Kokularda da bu böyledir diğer duyulardada. Ama göz sadece gördüğüyle karar verir.
Evrim teorisini desteklemem ama bazı maddeleri doğrudur. "Canlının kullanmadığı organ körelir, zamanla işlevini yitirir. ya da tam tersi, daha önce kullanmadığı bir organı gereksinim halinde kullanmaya başlarsa bu organ gelişir." Bilmem farkettiniz mi ama bir âmânın hisleri çok güçlüdür. Normal bi insandan daha fazla hisseder. Ten temasıyla, başkalarının göremediklerini görür. Kulaklarıylada daha fazla duyarlar. Siz de; bir gece vakti, çok az ışık varken, gözlerinizi kapatıp evinizde dolaşın. Daha önce farketmediğiniz ne kadar çok şey farkedeceksiniz görün bi. Burda amaç daha çok ses duymak değildir. Ayaklarınızı hissedebilirsiniz mesela. Eğer bunu yapınca içinizdeki büyük güzü farkedeceksiniz. Işığın, insanlar için hayati önem taşıyan hava ve su kadar önemli olmadığını anlayacaksınız. İnsanların ve insanlığın değerini kısmende olsa kavrayacaksınız. Sonra, gece eğer gözünüz kapalı düşünebilirseniz farkettiğiniz çok şey olacak. Aklınızın ve düşünme gücünüzün yüceliğini fakedeksiniz.

Işık olmadan, göze ihtiyaç duymadan, kendi içinize bakarsanız anlayacağınız çok şey olacak. Çünkü göz açıkken çok şey görür, ama kapalıyken sadece görmek istedğinizi görür.

Şimdi aynı soruyu tekrar soruyum. Sizce göz görmeye mi, yoksa görmeyi engellemeye mi yarar?..